Tuesday, March 30, 2010

APA AKAN JADI KALAU KITA NAMPAK MALAIKAT at least raqib dan atid?



mesti kita takut nak buat jahat kan?
sebab setiap kali nak buka aurat malaikat Raqib sebelah kiri kita jeling kat kita.
setiap kali kita nak mengumpat, dia tunjuk tangan dia, bagi amaran jangan buat.
bila kita nak tinggal solat, dia tunjuk muka tak suka dgn perbuatan kita.
dia akan sentiasa bagi amaran kat kita kalau buat juga, dia tulis satu keburukan utk kita dlm 'Note iPhone' dia.
sebab kita takut dia tulis, mesti kita tak jadi nak buat jahat. kan?

mesti kita suka buat baik kan?
sebab setiap kali terlintas saja niat nak pergi kuliah tafsir n feqh kat UQ, mesti malaikat Atid senyum lebar smpai telinga.
setiap kali kita nak baca alquran dan terjemahannya, dia mesti tepuk2 bahu kita, bagi semangat.
bila kita nak kongsi makanan dgn kawan kita, dia akan tunjuk sign 'good' guna jari ibu dia.
dia akan sentiasa 'bersorak' kalau kita terniat nak buat baik sekalipun. dia mesti suka dan bahagia nak tulis satu kebaikan untuk kita dlm 'note iPhone' dia kan?

tapi mustahil kan sebab kita tak boleh nampak malaikat.
so kita suka2 je buat jahat, senang2 je nak tnggal benda baik.

Jom..Jom..Jom..beramal baik~
EDUCATIONAL REFORMIST

p/s: artikel ni dipetik daripada seorg shbt fb sy...sama2 kita mnyebrkn kebaikan

2 comments:

akuinsanlemah said...

salam.
hm, post ini milik Bro Firdaus. TEFL.
Moga ada keberkatan disebalik perkongsian yg mengusik pemikiran kreatif ini...

pada realitinya hidup manusia ini sememangnya sukar untuk mempercayai perkara2 ghaib..

namun, sebagai Islam sejati, berpeganglah pada rukun Iman yg menjadi asas tauhid kita kepada Allah yang mengetahui segala yg tersurat juga tersirat di alam ini..wallahu'alam.

maCy said...

menarik.. membawa pmbaca bfikir..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...