Tuesday, February 14, 2012

MANIFESTASI CINTAAssalamualaikum..
Sudah lama tak melakar coretan dalam blog ini kan?

Maaf buat sahabat yang tertunggu pengisian blog BISA ini. Admin juga insan biasa dan ada kekangan yang terpaksa ditempuhi. Doakan yang terbaik buat kita semua, ya!Admin tertarik sangat dengan tarikh ini. 14 Februari..
Ya..memang ramai yang mengetahui bahawa tarikh ini adalah tarikh kasih sayang, bagi pasangan yang ingin memanifestasikan cinta mereka terhadap pasangan masing-masing.

Dan admin juga tahu bahawa kita sekarang berada dalam bulan sambutan Maulidur Rasul. Tapi tahukah kita bahawa tarikh ini bersejarah..

Kenal tak siapa beliau?


Sejarah..penting bagi kita agar kita tidak melakukan kesilapan lampau..
Siapa tahu figura di atas?

Hitler?
Louis Amstrong?

Tak dapat dan tak kenal?
Maka terbukti, ilmu kita masih cetek..

Beliau ialah Leftenan Adnan Bin Saidi. 14 Februari ialah tarikh keramat gugurnya pejuang kemerdekaan ini dalam pertempuran melawan tentera Jepun di Bukit Chandu.

Nyawa digadaikan demi negara dalam usia muda iaitu 27 tahun. Beza kan kita? Di manakah letaknya cinta akan negara dalam diri kita. Keberanian Leftenan Adnan turut diakui General Yamashita yang dikenali sebagai Harimau Malaya. Beliau mengatakan “Jika terdapat 10 Leftenan Adnan, pasti Malaya tak jatuh ke tangan Jepun”.


Jika General Yamashita sudah berkata begitu, tidakkah kita rasa tercabar kerana tidak menghargai individu tersebut? Bukanlah admin mahu mengagungkan individu melebihi Rasulullah sendiri memandangkan kita berada di bulan kelahiran Rasulullah..[selawat ke atas baginda], tetapi admin ingin berkongsi pengetahuan yang ada pada diri admin. Mungkin ada juga sahabat yang tahu berkenaan dengan peristiwa ini, tetapi mungkin terlupa untuk berkongsi, bukan?

Admin juga ingin menasihati sahabat sekalian....
jangan, jangan dan jangan 

MENYAMBUT HARI KEKASIH

Rasa tidak perlu admin bersyarah panjang kerana masing-masing tahu perkara ini merupakan muqaddimah bagi berlakunya zina.
Pilihan di tangan anda

Semoga perkongsian ini menjadi satu anjakan paradigma dalam diri kita untuk terus mencari dan menimba ilmu.

Tidak percaya mengenai peristiwa 14 Februari berkenaan gugurnya pejuang ini? Boleh rujuk laman web

Wallahua'alam..
AssalamualaikumNo comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...